Leven met een cochleair implantaat

Hieronder staan de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over leven met een Nucleus 7-geluidsprocessor.

• Moet ik mijn sportieve activiteiten beperken wanneer ik mijn Nucleus 7-geluidsprocessor draag? Hoe zit het met scubaduiken en zwemmen?

Een assortiment optionele draag- en bevestigingsaccessoires zijn ook verkrijgbaar voor de Nucleus 7-geluidsprocessor voor extra gemoedsrust bij lichaamsbeweging of tijdens het sporten3. Bij contactsporten moet u een helm dragen om uw apparatuur te beschermen. Boksen en andere agressieve sporten worden afgeraden.

De Nucleus 7-geluidsprocessor heeft beschermingsklasse IP57. Dit betekent dat u kunt spetteren in het water en in de regen kunt lopen zonder dat dit invloed heeft op uw geluidsprocessor3.

Als u wilt gaan zwemmen, dient u het gebruik van de Aqua+ voor uw Nucleus 7-geluidsprocessor te overwegen. Dit is een flexibele siliconen hoes die rond uw geluidsprocessor past. Wanneer u deze in combinatie met de Aqua+-zendspoel gebruikt, kunt u van wateractiviteiten genieten zonder lastige doosjes of extra snoeren. De Aqua+ heeft beschermingsklasse IP68 en kan tot 2 uur lang 3 meter onder water worden gebruikt4.

Voor scubaduiken (persluchtduiken) wordt Aqua+ niet aanbevolen om te gebruiken in water dieper dan 3 meter4. Vraag informatie aan uw chirurg of audioloog voordat u gaat duiken om te weten welke diepte wordt aangeraden. Er kunnen andere medische aandoeningen zijn waar u rekening mee moet houden.

Als u van plan bent om wild te keer te gaan, wordt aanbevolen dat u een bevestigingsmiddel zoals een badmuts of zwembril of veiligheidskoordje gebruikt.

• Hoe haal ik het beste uit mijn apparaat tijdens het luisteren naar muziek?

Wat uw persoonlijke smaak ook is, luisteren naar muziek is één van de geneugten van het leven. Voor sommige gebruikers van cochleaire implantaten is het luisteren naar muziek makkelijk, voor anderen kost het even tijd en oefening.

De Nucleus 7-geluidsprocessor is Made for iPhone2, dus u kunt muziek direct naar uw geluidsprocessor streamen van een compatibel Apple-apparaat1 zonder een extra apparaat. U kunt ook de Wireless Phone Clip (telefoonclip) gebruiken om muziek te streamen als u geen compatibele iPhone of iPod touch gebruikt.

Het is belangrijk om te bedenken dat cochleaire implantaten oorspronkelijk zijn bedoeld om te helpen bij spraakperceptie. Hoewel spraak en muziek een aantal akoestische overeenkomsten hebben, zijn er ook enkele belangrijke verschillen. Factoren als uw individuele gehoortoestand, het soort muziek, de luisteromstandigheden en zelfs uw persoonlijke motivatie kunnen invloed hebben op uw vermogen om van muziek te kunnen genieten. Door oefening kunt u de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn voor het luisteren naar muziek.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Muziek zal misschien niet precies zo klinken als voor uw gehoorverlies, maar met de juiste aanpak, ontdekken veel gebruikers dat zij plezier kunnen beleven aan de muziek waar ze van houden.

• Zijn MRI-scans veilig met een Cochlear-implantaat?

Het magnetische veld in MRI-scanners oefent kracht uit op alle magnetische materialen in de omgeving. Dit kan een probleem zijn voor mensen met bepaalde cochleaire implantaten, in het bijzonder die met een niet-verwijderbare magneet.

Als u een cochleair implantaat hebt van de CI24RE-serie of CI500-serie, kunt u een MRI-scan ondergaan:

• tot 1,5 Tesla met de magneet op zijn plaats tijdens de scan
    • van meer dan 1,5 Tesla tot 3,0 Tesla door de magneet tijdelijk te verwijderen door middel van een eenvoudige poliklinische ingreep.

Om ongemak of losraken van de implantaatmagneet tijdens een MRI-scan tot 1,5 Tesla te helpen vermijden, wat bij sommige mensen kan voorvallen, hebben we ook de Cochlear Nucleus implantaatverband- en spalkset voor MRI (MRI-Kit) beschikbaar gesteld. Ga voor meer informatie naar cochlear.com/warnings.

• Welk type batterijen heeft mijn Nucleus 7-geluidsprocessor nodig?

De Nucleus 7-geluidsprocessor kan van energie worden voorzien door zowel oplaadbare batterijen als wegwerpbatterijen. De Nucleus 7-geluidsprocessor biedt onze kleinste oplaadbare batterijen ooit, terwijl hij nog steeds een uitstekende batterijlevensduur heeft5. U kunt kiezen tussen een standaard en een compacte oplaadbare batterijmodule, afhankelijk van de instellingen van uw processor, persoonlijke voorkeuren en levensstijl.

Er zijn twee ladertypes verkrijgbaar voor oplaadbare batterijen: een netvoedingseenheid die twee batterijen tegelijkertijd kan laden en een draagbare enkele usb-batterijlader.

De Nucleus 7-geluidsprocessor kan ook worden gebruikt met krachtige zink-lucht wegwerpbatterijen. Cochlear test regelmatig wegwerpbatterijen om te garanderen welke merken aan onze eisen voldoen. Neem contact op met uw plaatselijke Cochlear-vestiging of webwinkel voor aanbevolen merken.

• Hoe lang gaan de batterijen van de Nucleus 7-geluidsprocessor mee?

De batterijlevensduur verschilt voor elke gebruiker en is afhankelijk van de programma's die elke dag worden gebruikt, het implantaattype, de dikte van de huid die het implantaat bedekt en de grootte en het type van de batterij. De standaard oplaadbare batterijmodule van Nucleus 7 biedt een batterijlevensduur van maximaal 40 uur en de compacte oplaadbare batterijmodule biedt een batterijlevensduur van maximaal 19 uur5. De Nucleus 7-geluidsprocessor van energie voorzien met twee krachtige 675 zink-lucht-batterijen biedt een batterijlevensduur van maximaal 80 uu5. De batterijen van de Nucleus 7-geluidsprocessor moeten worden vervangen als dat nodig is, net als bij elk ander elektronisch apparaat.

• Hoe kan ik de levensduur van mijn oplaadbare batterijmodules optimaliseren?

1. Wij adviseren dat u al uw oplaadbare batterijmodules gebruikt in plaats van extra batterijmodules te bewaren om batterijgebruik te vermijden en problemen met lange opslagperioden te vermijden.
    2. Wanneer u een oplaadbare batterijmodule ontvangt, moet u die eerst uitpakken en volledig opladen. De laatste stap in de productie zet de batterij in 'diepe slaapmodus' en een volledige lading is nodig om de batterij 'wakker te maken'.
    3. Als u van plan bent om een oplaadbare batterijmodule gedurende langere tijd weg te leggen, dient u die eerst volledig op te laden. Als u dit niet doet, gaat de batterijmodule in een 'slaapmodus' die een volledige ontlading gedurende 12 maanden verhindert, maar na die tijd kan de batterijmodule niet meer worden opgeladen.
    4. Als een batterijmodule moet worden opgeslagen, moet die elke 12 maanden volledig worden opgeladen.
  • Heeft het streamen naar de Nucleus 7-geluidsprocessor vanaf een Apple-apparaat invloed op de batterijlevensduur?

Streamen van compatibele Apple-apparaten, True Wireless™-apparaten of FM kan de batterijlevensduur van de geluidsprocessor verkorten afhankelijk van hoe vaak en hoe lang wordt gestreamd. De werkelijke batterijlevensduur van elke dag hangt af van verschillende factoren waaronder MAP-instellingen, omgevingsgeluiden en gebruik van accessoires.

• Waarom werkt mijn USB-lader niet op mijn laptop?

De USB-lader moet verbonden zijn met USB-poorten van USB 2.0 of meer. Houd er ook rekening mee dat sommige laptops niet opladen wanneer zij in 'slaap'-modus staan.

• Ondersteunt de Nucleus 7-geluidsprocessor FM?

Ja, de Nucleus 7-geluidsprocessor is volledig compatibel met FM. Er zijn twee manieren om met FM te verbinden:

1. Met behulp van een standaard 3-pins euro-ontvanger aangesloten op de mini-microfoon 2+
    2. De gewone Roger 20-ontvanger van Phonak direct verbinden tussen de batterij en het processordeel. Auto FM is beschikbaar bij gebruik van de gewone Roger 20-ontvanger.
  • Heeft de Nucleus 7-geluidsprocessor een luisterspoel (telecoil)?

Ja, de Nucleus 7-geluidsprocessor heeft een ingebouwde luisterspoel (telecoil) geoptimaliseerd voor inductielussen. De luisterspoel wordt standaard gedeactiveerd en kan door uw audioloog worden geactiveerd.

• Moet ik magnetisch speelgoed en magnetisch (statisch) ondertapijt vermijden?

Nee, omdat deze voorwerpen een lage magneetsterkte hebben, kunt u ze veilig gebruiken.

• Kan ik een röntgenfoto laten maken bij de tandarts?

Ja, gebruikers van Cochlear-implantaten kunnen röntgenfoto's laten maken bij de tandarts.

Disclaimer

Vraag uw arts of medische professional om advies over behandelingen voor gehoorverlies. Zij kunnen u adviseren over een geschikte oplossing voor de gehooraandoening. Alle producten dienen alleen gebruikt te worden zoals aangegeven door uw arts of medische professional.

Niet alle producten zijn in alle landen verkrijgbaar. Neem contact op met uw plaatselijke Cochlear vertegenwoordiger.

Voetnoten

1. De Nucleus 7-geluidsprocessor is compatibel met iPhone X, iPhone 8 Plus, iPhone 8, iPhone 7 Plus, iPhone 7, iPhone 6s Plus, iPhone 6s, iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone SE, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 5, iPad Pro (12,9-inch), iPad Pro (9,7-inch), iPad Air 2, iPad Air, iPad mini 4, iPad mini 3, iPad mini 2, iPad mini, iPad (4e generatie) en iPod touch (6e generatie) die iOS 10.0 of recenter gebruiken.
  2. Apple Inc. 'Compatible hearing devices' [Internet]. Apple support. 2017 [cited 24 February 2017]. Afkomstig van: https://support.apple.com/nl-nl/HT201466#compatible.
  3. Cochlear Limited. Handleiding voor de Nucleus 7-geluidsprocessor. Jan. 2017; Geregistreerde gegevens.
  4. Cochlear Limited. Handleiding voor Nucleus 7 Aqua+. 2016, Oct; Data on file.
  5. Cochlear Limited. D1140877. Battery Life and Power Consumption Comparison between CP1000, CP900 Series and CP810 Sound Processors. 2017, Mar; Data on file.