Skip to main content

Aplikasi Nucleus® Smart: Soalan Lazim


Pemproses Bunyi Cochlear™ Nucleus 7 dan Kanso 2 serasi dengan Aplikasi Nucleus Smart.


Untuk menggunakan Aplikasi Nucleus Smart bagi Android, peranti anda perlu menggunakan Android 5.0 (Lollipop) atau lebih terkini dan menyokong Bluetooth 4.0 atau lebih terkini. Untuk mendapatkan senarai peranti yang serasi, lawati www.cochlear.com/compatibility

Jika peranti anda tiada dalam senarai ini tetapi menggunakan Android 5.0 dan Bluetooth 4.0, Aplikasi Nucleus Smart mungkin masih boleh berfungsi tetapi kami tidak dapat menawarkan tahap sokongan yang sama dalam senario pencarisilapan.


Aplikasi Nucleus Smart tidak direka untuk digunakan pada tablet Android.


Aplikasi Nucleus Smart boleh dimuat turun secara percuma daripada Google Play Store. Ketik ikon Play Store, cari ‘Nucleus Smart’, kemudian pilih untuk memuat turun Aplikasi Nucleus Smart. Harap maklum bahawa Aplikasi Nucleus Smart tidak tersedia di semua negara dan dengan itu mungkin tidak akan dipaparkan dalam carian anda.


Tidak. Peranti Android tidak mengandungi sokongan terbina dalam bagi peranti pendengaran. Oleh itu, anda memerlukan Aplikasi Nucleus Smart pada peranti Android anda jika anda ingin menggunakan peranti tersebut untuk mengawal Pemproses Bunyi Nucleus 7 dan/atau Kanso 2 anda.


Untuk mengawal Pemproses Bunyi Nucleus 7 atau Kanso 2 anda menggunakan Aplikasi Nucleus Smart, anda perlu memuat turun Aplikasi Nucleus Smart daripada Google Play Store dan log masuk menggunakan Akaun Cochlear anda. Jika anda tiada Akaun Cochlear, anda boleh membuat akaun setelah anda memuat turun aplikasi ini dengan mengetik 'Buat akaun baru' dan mengikut arahan pada skrin.


Anda boleh menjadikan Pemproses Bunyi Nucleus 7 atau Kanso 2 anda berpasangan dengan maksimum lima peranti Android yang serasi dan memasang Aplikasi Nucleus Smart pada semua peranti tersebut.
Walau bagaimanapun, anda hanya boleh menyambungkan satu peranti Android yang serasi dengan pemproses bunyi anda pada satu-satu masa.


Ya. Jika anda menjadikan peranti Android anda yang serasi berpasangan dengan Pemproses Bunyi Nucleus 7 atau Kanso 2 anak anda, anda boleh mengawal dan memantau peranti mereka menggunakan Penjejak Pendengaran. Ini membolehkan anda melihat status bateri, melaraskan volum dan mengubah program di hujung jari anda.


Jika anda tidak dapat melaraskan Pemproses Bunyi Nucleus 7 atau Kanso 2 anda menggunakan Aplikasi Nucleus Smart, peranti Android anda yang serasi mungkin tidak berpasangan dengan betul dengan pemproses anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut tentang proses berpasangan, tonton animasi proses berpasangan kami. Jika anda berjaya melengkapkan proses berpasangan, pastikan peranti anda berada dalam jarak yang disarankan dan tanpa gangguan melampau. Jika masalah berterusan, hubungi Cochlear atau pakar kesihatan pendengaran profesional anda.


Untuk membatalkan pemproses bunyi yang berpasangan – jika, sebagai contoh, anda mahu menggunakan pemproses bunyi sandaran – buka menu Aplikasi. Ketik 'Tetapan', 'Tetapan Pemproses', 'Batalkan proses berpasangan pemproses anda' dan apabila kotak timbul muncul, ketik 'Ya'. Jika penstriman didayakan untuk pemproses anda, gesaan nyahdayakan penstriman akan dipaparkan. Ketik 'Ya' dan ikut gesaan untuk melupakan pemproses anda, kemudian ketik butang kembali untuk kembali ke Aplikasi Nucleus Smart.


Protokol Penstriman Audio untuk Alat Bantu Pendengaran (ASHA) disampaikan melalui sistem pengendalian Android dan bukan Aplikasi Nucleus Smart. Untuk menstrim muzik dan panggilan telefon, anda boleh menggunakan telefon Android serasi yang serasi dengan Sistem Pengendalian Terkini Android.

Untuk mendapatkan senarai peranti Android serasi yang menawarkan penstriman audio langsung, lawati www.cochlear.com/compatibility.

Jika anda tidak mempunyai telefon Android yang serasi, anda boleh menstrim panggilan telefon dan muzik tanpa wayar kepada Pemproses Bunyi Nucleus 7 atau Kanso 2 anda menggunakan Cochlear Wireless Phone Clip.

Untuk mengetahui cara mendayakan penstriman daripada peranti Android yang serasi, tonton animasi penstriman Android kami.

 

Jika anda berkongsi peranti mudah alih anda dengan orang lain yang juga mahu menggunakannya untuk penstriman, anda perlu 'lupakan pemproses anda' sebelum dia dapat menjadikan perantinya berpasangan. Anda perlu berbuat begini setiap kali orang lain mahu menjadikan pemprosesnya berpasangan dengan telefon anda.


Di bahagian atas sebelah kanan skrin utama Aplikasi Nucleus Smart, anda akan melihat ikon bateri. Ini menunjukkan paras bateri pemproses bunyi anda. Ketik ikon bateri untuk melihat skrin 'Status' yang menunjukkan butiran terperinci untuk paras bateri pemproses bunyi. Skrin ini turut menggambarkan paras bunyi yang dikesan oleh Pemproses Bunyi Nucleus 7 atau Kanso 2 anda dan penunjuk status pemproses bunyi. Tanda rait menandakan bahawa pemproses bunyi anda berfungsi dengan baik.


Jika anda telah melengkapkan proses berpasangan, anda boleh meleret ke bawah untuk memaparkan ruang pemberitahuan dan semak bahawa Aplikasi Nucleus Smart memaparkan status bateri pemproses anda. Jika anda tidak dapat melihat pemberitahuan tersebut, ini bermakna aplikasi itu tidak berjalan. Anda boleh memulakannya dengan mencari ikon Aplikasi Nucleus Smart dalam laci aplikasi (atau pada skrin utama anda) dan mengetik ikon tersebut.


Tetapan sentuhan berbeza-beza antara pengeluar telefon dan jika Bunyi Sentuhan didayakan pada telefon pintar anda, skrin 'Bunyi Sentuhan' akan dipaparkan. Ikut gesaan skrin untuk menyahdayakan Bunyi Sentuhan, kemudian ketik butang kembali untuk kembali kepada Aplikasi Nucleus Smart. Apabila skrin 'Persediaan Selesai' dipaparkan, ketik 'Teruskan'.


Aplikasi Nucleus Smart hanya akan berhenti berjalan jika anda menutup aplikasi ini secara paksa. Anda seharusnya menutup aplikasi untuk tujuan pencarisilapan sahaja kerana aplikasi perlu berjalan untuk menggunakan ciri seperti "Cari Pemproses Saya" dan "Penjejak Pendengaran". Untuk menutup aplikasi itu, buka Tetapan, pilih Aplikasi, cari Nucleus Smart dalam senarai dan tekan "Henti paksa".


Jika anda menerima Pemproses Bunyi Nucleus 7 anda sebelum bulan Julai 2018, perisian tegar pemproses bunyi anda perlu dikemas kini sebelum boleh digunakan dengan peranti Android. Kemas kini mudah ini boleh dilakukan oleh klinisian anda. Hubungi Cochlear atau pakar kesihatan pendengaran profesional anda untuk maklumat lanjut.


Jika anda masih mengalami kesukaran atau mempunyai pertanyaan lain berkenaan Aplikasi Nucleus Smart, sila hubungi pejabat Cochlear setempat anda untuk mendapatkan nasihat dan bantuan di cochlear.com/intl/contact/global-offices.